FINANCE MID TERM

  

Please type answers      into this word document. For problems show calculations and answers. If      using excel, attach excel worksheet (or copy/paste into this document)
Submit via      uLearn on or before Due Date
You may use your textbook to answer      these questions. 
You may not collaborate/co-author      with another student or any other individual to write answers for this      exam. This assignment is for a grade and must be the student’s      individual work. 
NO LATE EXAMS WILL BE ACCEPTED. 

Don't use plagiarized sources. Get Your Custom Essay on
FINANCE MID TERM
Just from $13/Page
Order Essay

Part 1 Critical Thinking (5 points each)
Chapter 1
1. What are the three types of financial management decisions? For each type of decision, give an example of a business transaction that would be relevant.
ANSWER:
2. What are the four primary disadvantages of a sole proprietorship and partnership forms of business organization? What benefits are there to these types of business organizations as opposed to the corporate form?
ANSWER: 
3. What is the primary disadvantage of the corporate form of organization? Name at least two advantages of corporate organization.
ANSWER: 
4. What goal should always motivate the actions of a firm’s financial manager?
ANSWER: 
5. Who owns a corporation? Describe the process whereby the owner’s control the firm’s management. What is the main reason an agency relationship exists in the corporate form of organization? In this context, what kinds of problems can arise?
ANSWER: 
Critical Thinking Questions 
Chapter 2
1. What does liquidity measure? Explain the trade-off a firm faces between high liquidity and low liquidity levels.
Answer:
2. Why might the revenue and cost figures shown on a standard income statement not be representative of the actual cash inflows and outflows that occurred during a period?
Answer:
3. In preparing a balance sheet, why do you think standard accounting practice focuses on historical cost rather than market value?
Answer:
4. Under standard accounting rules, it is possible for a company’s liabilities to exceed its assets. When this occurs, the owner’s equity is negative. Can this happen with market values? Why or why not?
Answer: 
5. Could a company’s change in NWC be negative in a given year? (hint, yes). Explain how this might come about. What about net capital spending?
Answer:
Critical Thinking Questions 
Chapter 3
1. In recent years, Dixie Co. has greatly increased its current ratio. At the same time, the quick ratio has fallen. What has happened? Has the liquidity of the company changed?
Answer:
2. Explain what it means for a firm to have a current ratio equal to .50. Would the firm be better off if the current ratio were 1.50? What if it were 15.0? Explain your answers.
Answer:
3. Fully explain the kind of information the following financial ratios provide about a firm:
a. Quick Ratio
Answer:
b. Cash Ratio
Answer:
c. Total Asset turnover
Answer:
d. Equity multiplier
Answer:
e. Long-term debt ratio
Answer:
f. Times Interest earned ratio
Answer:
g. Profit Margin 
Answer:
h. Return on Assets
Answer:
i. Return on Equity
Answer:
j. Price Earnings Ratio
Answer:
Critical Thinking Questions 
Chapter 5
1. The basic present value equation has four parts. What are they?
Answer:
2. What is compounding? What is discounting? 
Answer:
3. Would you be willing today $24,099 today in exchange for $100,000 in 30 years? What would be the key considerations in answering yes or no? Would your answer depend on who is making the promise to repay?
Answer:
Part 2 Problems (4 points each)
1. SDJ, Inc., has a net working capital of $1,920, current liabilities of $4,380, and inventory of $3,750. What is the Current Ratio? What is the Quick Ratio?
Calculations:
Answers: 
Current Ratio: ____
 Quick Ratio: ____
2. Shelton, Inc., has sales of $17.5 million, total assets of $13.1 million, and total debt of $5.7 million. If the profit margin is 6 percent, what is net income? What is ROA? What is ROE?
Calculations:
Answers: 
Net Income: ____
 ROA: ____
ROE: ____
3. Aguilera Corp. has a current accounts receivable balance of $438,720. Credit sales for the year just ended were $5,173,820. What is the receivables turnover? The days’ sales in receivables? How long did it take on average for credit customers to pay off their accounts during the past year?
Calculations:
Answers: 
Receivables turnover: ____
 Days’ sales in receivables: ____
Average number of days for credit customers to pay off their accounts: ____
4. The Green Corporation has ending inventory of $417,381, and cost of goods sold for the year just ended was $4,682,715. What is the inventory turnover? The days’ sales in inventory? How long on average did a unit of inventory sit on the shelf before it was sold?
Calculations:
Answers: 
Inventory turnover: ____
 Days sales inventory: ____
Number of days’ inventory sat on shelf: ____
5. Levine, Inc., has a total debt ratio of 0.53. What is the debt-equity ratio? What is the equity multiplier?
Calculations:
Answers: 
Debt-equity ratio: ____
 Equity multiplier: ____

Order a unique copy of this paper
(550 words)

Approximate price: $22

Basic features
  • Free title page and bibliography
  • Unlimited revisions
  • Plagiarism-free guarantee
  • Money-back guarantee
  • 24/7 support
On-demand options
  • Writer’s samples
  • Part-by-part delivery
  • Overnight delivery
  • Copies of used sources
  • Expert Proofreading
Paper format
  • 275 words per page
  • 12 pt Arial/Times New Roman
  • Double line spacing
  • Any citation style (APA, MLA, Chicago/Turabian, Harvard)

Our guarantees

Delivering a high-quality product at a reasonable price is not enough anymore.
That’s why we have developed 5 beneficial guarantees that will make your experience with our service enjoyable, easy, and safe.

Money-back guarantee

You have to be 100% sure of the quality of your product to give a money-back guarantee. This describes us perfectly. Make sure that this guarantee is totally transparent.

Read more

Zero-plagiarism guarantee

Each paper is composed from scratch, according to your instructions. It is then checked by our plagiarism-detection software. There is no gap where plagiarism could squeeze in.

Read more

Free-revision policy

Thanks to our free revisions, there is no way for you to be unsatisfied. We will work on your paper until you are completely happy with the result.

Read more

Privacy policy

Your email is safe, as we store it according to international data protection rules. Your bank details are secure, as we use only reliable payment systems.

Read more

Fair-cooperation guarantee

By sending us your money, you buy the service we provide. Check out our terms and conditions if you prefer business talks to be laid out in official language.

Read more

Calculate the price of your order

550 words
We'll send you the first draft for approval by September 11, 2018 at 10:52 AM
Total price:
$26
The price is based on these factors:
Academic level
Number of pages
Urgency
Order your essay today and save 25% with the discount code: COCONUTPlace Order
+
Live Chat+1(978) 822-0999EmailWhatsApp